Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 29 januari 2012

Förändringar på skridskofrontenDet blev en trevlig tur till isbanan igår och de tappra barnen åkte varv på varv. Arme sonen ramlade massor av gånger, men han hade ändå ett synnerligen gott humör och reste sig glatt och åkte vidare gång på gång.

Hjälm var fullständigt självklart att ha på huvudet och han hade även knäskydd som kom väl till pass. Som tur är trillade han mest omkull lite sidledes, utan att slå sig så värst mycket och huvudet klarade han perfekt.

Det var gott om folk där och två saker som slog mig var att väldigt många kvinnor använder hockeyrör istället för  vita konståkningsskridskor och att alldeles för få vuxna har hjälm.

Rätt så många unga par var där och mysåkte lite med varandra. De höll varandra i handen och kramades då och då mitt på isen. Det syntes att de var långt ifrån vana att åka skrillor och att detta mest var ett sätt att göra något kul ihop en lördagsförmiddag. Jag kunde dock inte låta bli att undra varför de inte hade hjälm.

Okej, att det kanske inte är det snyggaste som finns, men om man ramlar med huvudet före på den stenhårda isen så är det en klar fördel att ha hjälm på skallen. Det hade blivit en grymt sopen dejt om en av dem tjongar i skallen och blir liggande livlös.

Nu var de har vingliga på isen alldeles av sig själva, men jag tänker även på att andra kan köra in i dem av misstag, så de faller. Alla olyckor är man inte skuld till själv och med tanke på alla som körde riktigt snabbt så hade det lätt kunnat hända.

En väninna till mig var med sonens klass på utflykt en gång och hon blev påkörd bakifrån på isen och föll stenhårt med bakhuvudet på isen. Hon fick hjärnskakning och det tog tid innan hon repade sig. Hon borde haft hjälm.

Käre maken föredrar när vattnet är ofryst och han har en
vindsurfingbräda i fottrakten istället för skridskor, men
den säsongen dröjer lite till ...
Även många mammor och pappor som var där med sina barn var hjälmlösa. Om de inte är rädda om sig själva för sin egen skull kan de väl vara rädda om sig för barnens skull?

Min andra reflektion var att väldigt många kvinnor hade vad vi kallade killskridskor när jag var liten. Det var en knivskarp gräns mellan de svarta klumpiga hockeyskidskorna som killarna hade och de nätta konståkningsskridskorna med taggar på som vi flickor hade. En tjej hade blivit totalt utskrattad om hon haft killskridskor. Så var det. Ingen tänkte ens tanken.

Men igår hade i alla fall en tredjedel av alla kvinnor tagglösa grabbskrillor. Mycket intressant, tyckte jag, som aldrig sett det förut. Det borde vara självklart att välja de skridskor man har lättast för att använda, men så har det inte varit förut och jag undrar när det svängde.

Åker ni skridskor? I så fall var har ni på fötterna? Att ni, som är så kloka har hjälm på era fina huvuden, vill jag gärna utgå ifrån ...

21 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Var ni på Ruddalen?

Det är högsta mode just nu bland tjejer/kvinnor att ha hockerör på fötterna. Det har inget att göra med användarvänlighet. I Stockholm m-å-s-t-e man ha hockeyrör som kvinna, annars är du so last year. I Danmark har killarna konståkningsskridskor redan som barn. Hockerör är endast till för dem som ska spela hockey. Varför vi svenskar är så larviga att vi ser till modet före funktion vet jag inte.

Själv föredrar jag långfärddskridskor.

Kristina Svensson sa...

Jag säger ÄNTLIGEN! De där hemska taggarna på konståkningsskridskorna var ju allt annat än nybörjarvänliga.

Mycket mindre snubbel utan taggar under skridskorna!

Anonym sa...

Min dröm när jag var liten var just att bli en skridskoprinsessa. Det blev inte riktigt så... ;)

Västgötskan sa...

Hockeyrör är sååå mycket skönare att åka med än de vita konståkningsskridskorna. Jag bytte nyligen för jag blev TOKIG på de förbannade taggarna, längst fram! :-P

PS. Använde inte hjälm sist, så jag känner mig träffad.
Varför? Vet faktiskt inte... :-(

Åsa sa...

Håller med dig där...hjälm is da shit och jag tycker man är ocool om man ingen har ;-) men hey, that´s me :)
eller så har jag blivit gammal och vis :)
Kramar på dig

Marina sa...

Jag är ju uppväxt på "taggskridskor" eftersom det var ju så att tjejer skull ha sådana av någon outgrundlig anledning. Jag gick över till "hockeyrör" under min karriär som fritidspedagag, bara för att jag ville testa och när jag till min fasa förstod att jag inte kunde åka skridskor alls (jag var helt plötsligt som Bambi på hal is när jag inte hade några taggar att stödja mig på), det var då jag bestämde mig för att lära om och det har jag inte ångrat en sekund - det är så mycket roligare!!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Japp, Ruddalen var det.

Intressant det där att det är en modegrej! Och danskarnaa vanor hade jag ingen aning om - kul att höra!

Kristina: Jag har bara åkt med taggar, så jag vet inte och jag är inte bra på att åka alls, men ramlar åtminstone sällan, som tur är...

Fruntimret: Det ser ju så lätt och vackert ut när proffsen åker - förstår att du ville bli isprinsessa!

Västgötskan: Du är trendig, fick jag just lära mig av Hanna ovan! :)

Och du, nästa gång tar du hjälm! Eller hur? Tänk på dina barn!

Åsa: Jag håller med dig och brukar säga att om man HAR något att vara rädd om så skyddar men det med hjälm. :)

Marina: Precis så var det ju när vi växte upp och kul att du lyckades lära om, för det är ju en vanesak med de där taggarna.

Andra intryck sa...

Det var alldeles för länge sedan jag åkte skridskor, måste göra det snart igen. Har aldrig testat hockeyrör, men skulle gärna prova. Hjälm skulle vara ett måste!

♥ Carina ♥ sa...

Nu var det länge sedan jag åkte men när barnen var mindre åkte jag. Killskridskor och hjälm var min utrustning. Kudde på ändan skulle man också ha haft ;)
Kram

Maria sa...

När jag åker skridskor har jag hjälm (såklart!) och vita konståkningsskridskor som jag haft i ca 20 år eller nåt. Det sägs att hockeyrör är enklare att åka med men eftersom jag åker skridskor typ en gågn om året känns det inte som en aktuell investering.


Kram

Anna sa...

Länge sen man åkte griller men jag föredrar med taggar :)
Kommer ihåg att de var viktigt hur många taggar man hade :)
kramis

Åsa Hellberg sa...

Jag lärde mig åka på ruddalen när jag hälsade på mamma i Frölunda och har sedan dess åkt massor på hav, insjöar och i hockeyrinkar. Alltid taggar, aldrig hjälm:)
Senast jag åkte var för två år sedan, i nya fina och bekväma kritvita skridskor.
Har inte haft lust sedan dess.

Susanne sa...

Jag har vita tjejgrillor och skäms intensivt över att jag inte har någon hjälm. Nästa helg ska jag på skridsko-utflykt så då MÅSTE jag ha hjälm. Har inte åkt på typ 10 år, så det lär behövas.

Kvinna i medelålderns tid sa...

Åkte på mina taggade senast och det var en kuslig upplevelse! Hjälm blir det när skidorna kommer på i alla fall, tror inte att jag kommer åka skrillor nån mer gång... lårbenet...

Mallan sa...

Grabbgrillor är ju mycket lättare att glida runt på och går mycket snabbare :-) Jag har alltid haft grabbgrillor :-)

Cissa sa...

Jag har mina vita taggskridskor från 80-talet och de funkar så bra för mig!

Och hjälm är en självklarhet för mig, fult eller inte så är det ju många gånger bättre än det som kan komma efter en olycka!

Vi hade funderat på en skridskotur i helgen men Mollys mage satte effektivt stopp för dessa planer!

Kram

Joanna Björkqvist sa...

Andra intryck: Har hört att den är en helt annan teknik än med de vanliga vita, så jag törs nog inte! ;)

Carina: Min arma son säger samma sak idag... Han är öm om lilla rumpan, stackarn! Kram!

Maria: Klart du ska ha dina om de funkar, för det är ju inte så ofta de används! Kram!

Anna: Det minns inte jag - trodde nog det var samma antal på alla! Kram!

Åsa: Men nästa gång du får lust hoppas jag att du får lust att ta på dig hjälm också! ;) Kul att du också åkt på Ruddalen!

Susanne: Det brukar gå att få låna hjälmar också! :) Lycka till med åklandet efter alla dessa år!

Kvinna i medelålderns tid: Bra att ha hjälm när du åker skidor också! :)

Mallan: En föregångare, alltså - kul! :)

Joanna Björkqvist sa...

Cissa: BRA att du har hjälm, men så trist med Mollys mage... Hoppas hon är bättre! Kram!

Anneli sa...

Jag har varit i ishallen många gånger de senaste åren, jag har dock inte åkt skridskor på många år eftersom jag har haft med mig mina småkillar som inte har åkt. Senast jag åkte var det mest långfärdsskridskor. Jag tycker att det verkar smartare med skidskor utan taggar, hockeyrör eller inte så är konståkningsskridskor till för just konståkning. Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Och några isprinsessor blir vi ju tyvärr inte i detta liv i alla fall. Kanske i nästa...? ;) Kram!

Anneli sa...

Ja, det är en fin tanke, att få bli isprinsessa i ett annat liv :) Kram!