Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 1 mars 2012

Ett brustet hjärta


I vår rabatt ligger ett hjärta som jag fått av en väninna. Jag vet inte säkert vilket material det är gjort av, men det ser ut som betong, så jag har alltid tänkt på det som ett betonghjärta. Betong är hårt och hållbart. Jag är ingen expert, men jag förknippar betong med ord som rejält och stabilt och tänker att det är sådant man bygger hyreshus och parkeringshus med. Det tål en hel del, alltså.

"Hållfasthet är betongens viktigaste egenskap näst efter beständighet."

säger Wikipedia.

I lördags upptäckte jag att hjärtat i rabatten brustit. Det hade gått i tusen bitar och en stor bit hade till och med trillat loss från hjärtat och låg bredvid. Jag funderade på om jag skulle ta bort det direkt, men bestämde mig för att göra det när jag gör i ordning rabatten inför våren istället. Det kan lika väl ligga där ett par veckor, tänkte jag.

Inte visste jag då att min älskade storebror skulle dö den dagen. I Thailand, där han var, hann det visserligen bli söndag, eftersom han dog efter midnatt på lördagskvällen, men här i Sverige var det fortfarande lördag när han krockade och omkom.

Hjärtat i rabatten brast precis som mitt och den stora biten som trillade loss var självklart min bror. De andra bitarna kämpar förtvivlat för att hålla ihop, precis som jag och hela min familj kämpar varje sekund.

Tänk om jag, när jag såg det trasiga hjärtat, vetat vad som skulle hända bara några timmar senare. Inte anade jag att det var en förvarning om tragedin som skulle komma. Jag trodde helt enkelt att vintern varit sträng. Så fel jag hade.

Idag har det varit minnesstund i Phuket för min bror. Själv gick jag till vår kyrka och tände ett ljus för honom. Det brann redan många andra ljus i den stora ljusstaken, men det var bara ett par centimeter kvar av dem, så när de brunnit ut kommer min brors ljus fortfarande att att brinna. Det kändes fint att veta att hans låga kommer att brinna även när de andra slocknat för länge sedan.

Jag tog också ett kort ur korgen som finns innanför dörren. Visitkortsstora lappar med citat ur Bibeln ligger där och alla som vill får ta ett. Jag svepte med handen över lapparna, valde ett, läste budskapet och tårarna strömmade när jag insåg vad det stod:

"Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.

                                                                  Romarbrevet 12:21"

Det är precis det jag kämpar med. Jag försöker se de små, små sakerna som är positiva i vår djupa förtvivlan och i all fruktansvärd sorg. Mitt blogginlägg igår handlade om just det. Det är också anledningen till att jag inte tagit bort eller bytt ut raden under mitt bloggnamn - min bror hörde ju till det goda i livet och i mitt universum finns för alltid gott om plats för honom.

Det finns tecken överallt runt omkring mig och allt påminner mig om min bror.

Åh, min älskade bror - kom tillbaka!

25 kommentarer:

Hanna sa...

Fy vad orättvist. Kan inte ens föreställa mig den smärta och sorg ni känner.

♥ Carina ♥ sa...

Du har en fantastisk förmåga att sätta ord på dina känslor.
Du ser tecken överallt runt omkring som påminner dig om din bror. Kanske när något fruktansvärt händer så ser man på livet med andra ögon. Ungefär som när man är sjuk och förbannar sig själv för att man klagar över småsaker när man är frisk.
Mitt i all den stora sorg så finner du säkert styrkan i att ni hade en bra relation och du vet ju att han alltid finns med dig i dina tankar och i ditt hjärta...
Kram fina du!

Anonym sa...

Livet är så skört ibland och man önskar så att det gick att vrida klockan tillbaka och få det som gör så ont att försvinna. Förstår att det är väldigt tungt just nu. Tänker mycket på dig och dina nära...
/Kram

Anonym sa...

Wow ensån bild.

Linnéa i Colorado sa...

oj, vilken symbolik. Du är så duktig som akn sätta ord på dina känslor.. det är svårt att bara skriva en kommentar för sorg är så stort. Stor kram

4U2 sa...

Blir tårögd, så vackert skrivet mitt i din, er, sorg. Jag hoppas ni kan söka tröst hos varandra även om det kan kännas ensamt när man är i minnenas värld. Låt tårarna rinna om de vill, det hjälper även om det kanske inte känns så.
Varm kram!
PS: Att skriva är också ett sätt att ge uttryck för sin sorg. DS

Cissa sa...

Tänk så mycket det är som vi inte förstår här i livet, som vi inte vet något om. Stenen och ljuset vid havet. Men du har en fantastisk förmåga att sätta ord på det, att göra det mer gripbart.

Livet fortgår ju för oss som är kvar här på jorden, även efter att en älskad har försvunnit. Då är det extra viktigt att försöka hitta det goda här i livet och fokusera på det, även om allt känns tröstlöst, att ta hand om det liv vi har!

Mängder med kramar!

Författarvisionären Ebba sa...

Nu brinner det ett ljus här hos mig också - för din storebror och för min ... och för andra som finns levande kvar i våra hjärtan även om vi inte kan ta på dem längre.

I min översättning av bibeln står det "övervinn" istället för "besegra" - kanske är det samma kamp ändå oavsett ord ... vi deltar i kampen tillsammans.

Kram, kram ... kram ...

Marina sa...

Din förmåga att hitta symboliken är fantastisk och jag tror att såväl det, som ditt skrivande är en stor hjälp för dig i sorgearbetet. tänker på dig - kram

Husfrun sa...

Å fina Joanna. Skickar över en stor varm kram. Du ska veta att jag tänker på dig varje dag.

MissPkm sa...

wow.. vad säger man. Överallt finns det små tecken. Tecken som vi blundar för eller tar åt oss beroende på vart vi är i livet.

Satt brevid en ung kille på flyget en gång. Han skulle hem och begrava sin pappa (killen hade varit i Irak i 6 månader). Han satt och lyssnade på musik och vänder sig mot mig och ger mig ena hörluren, efter ett tag, efter att han har spelat en sisådär fem låtar för mig säger han - "Nu förstår jag vad dom sjunger om" Verkligheten förändras och vi ser det lilla. Stannar upp och lägger märke till saker som inte hade berört oss om det hemska aldrig hade hänt. Det är en gåva och en förödelse i samma känsla... Ta tillvara på gåvan - ..."och besegra det onda med det goda". xoxox

Fröken Hulda sa...

Det är nog tur att vi ibland missar tecknen. Hur ont det än gör så är ditt betonghjärta en fantastisk symbol för hur det känns på riktigt. Kanske du kan bevara det som det är utan att resten ramlar isär... och se det som en slags hälsning eller tanke från din kära bror. Jag vill gärna tro att det fungerar så. Varma tankar

Camilla sa...

Så precis. Klart att det där hjärtat symboliserar ditt hjärta och den lösa biten,din bror.
Kan inte föreställa mig vad du/ni måste gå igenom nu. Men du ska veta att jag tänker på dig.
Kram!

Bubbel sa...

Fina fina Joanna vad ledsen jag blev för er skull när jag läste detta! Förstår att er sorg måste vara obeskrivlig men jag tror du funnit bästa vägen till läkning - familjen! stor kram och varma tankar till er alla, Bubbel

stort och smått sa...

Åh.... jag får en klump i halsen och tårar i ögonen.

Först tänkte jag skriva att jag tycker att det trasiga hjärtat är vackert som det är! Det måste ju inte symbolisera just ett sprucket hjärta. Men när jag fortsatte jag läsa, att det gick sönder samma dag som din bror gick bort blev det annorlunda... då blev det verkligen ett sprucket hjärta.
Men jag tror att jag skulle låta hjärtat ligga kvar.

Krama dina nära och kära massor!

anette sa...

Även ett brustet hjärta är vackert. Låt det ligga kvar och pryda din rabatt.
Önskar dig en så fin helg som det bara är möjligt i denna stora sorg
Varmaste kramen <3

RackarTuss sa...

Hej!

Oj.... Wow.....
TACK för att DU tog dig tid att leta reda på min blogg.....
För att tacka mig....
För att jag skrev en hälsning till dig, i samband med din brors bortgång....

Man blir berörd när man läser bloggar - oftast glad men ibland ledsen, trots att man inte känner personen.
Att då försöka trösta så gott det går med ett par rader känns som det minsta man kan göra för en annan person.

Att döden är en del av livet är inte något som på något sätt underlättar i sorgen - sorgen tar sin tid och måste så får göra.

Omslut dig och minnena av din bror i ett varmt ljus av kärlek och vårda den ömt.

Jag tror inte jag är ensam här i bloggens värld, om att sända StyrkeKramar din väg!

RackarTuss

Duktiga Tjejen sa...

Jag håller med de ovan som skriver att du är otrolig på att sätta ord på dina känslor. Det kanske är fel att skriva detta nu, men jag har aldrig läst något så innerligt och berörande som det du har skrivit de senaste dagarna. Jag blir så berörd och tårögd varje gång och känner smärtan rakt in i mig. Det är hemskt och vidrigt att han är borta och aldrig mer kommer igen, men minnen och det goda kan ingen ta ifrån er.

Anonym sa...

Hjärtligt fina du.
Vad rörd jag blir av dina inlägg i min blogg. jag lovar att jag ska vara försiktig och komma hem.

Vilket vackert inlägg. Dina ord går rakt genom skärmen.

Kram du fina

Åsa sa...

Sötnosen...jag vill ju bara krama om dig...känner dig inte ens..
Men jag gillar att dus er små tecken, för i min värld är det oxå tecken, och det där solljuset va ju ett starkt sådant.
Han finns runt dig, det kan jag nästan svära på..han ser er alla :)

Hoppas det blir en fin helg trots den oändliga sorgen. Å vill du prata av dig är det bara att maila el ringa, men bara be om nr så finns jag där.
Stor kram Åsa

Micke sa...

Usch, så oerhört tragiskt!!! :-(
Skickar mina tankar till er!

Anneli sa...

Fina Joanna jag gråter verkligen med dig. Jag kan inte ens föreställa mig den sorg som du lever i nu. Att hjärtat brast bokstavligen är lätt att förstå.
Många, många kramar!

Åsa Hellberg sa...

Vill bara lämna en hälsning.
Kram Åsa

Joanna Björkqvist sa...

Tack, ni fina vänner som tänker på mig och skickar tankar och hälsningar - ni skulle bara veta hur de landar i min kropp; som en mjuk kudde som jag vilar mitt trötta huvud mot...

Varmaste kramen och tack för att jag inte är ensam i detta.

Lala sa...

Du skriver så det berör ända in till märgen! Klart att hjärtat ville tala om nåt för dig!