Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lördag 2 juli 2011

Ljuvlig plockmat till drinken


Om bara ett par timmar kommer mycket nära och kära vänner till oss och i den tropiska värmen som just nu drar över oss kommer vi att sitta ute på altanen och ta en svalkande drink.

Jag har redan tjuvstartat med ett glas svalkande cider, för det var så otroligt varmt att jag var tvungen att ta något att dricka. På bilden ser man hur det snabbt bildades kondens på utsidan av glaset. Gott!

Till drinken senare i eftermiddag har jag gjort lite tilltugg och det är alltid mysigt. Det bästa med att ha festen själv är att man hela tiden kan provsmaka på allt gott som man gör och idag har jag till och med hoppat över lunchen, för jag har istället provsmakat mig igenom hela dagen.

Det spelar ingen roll att jag redan vet exakt hur det smakar, för jag har inte satsat på några nyheter denna gång, utan det är mer känslan av att man kan busäta lite som lockar.

Tre olika tilltugg blev det idag och på det första består av crostini med oliver och på det har jag sallad, pepparrotsost, rökt lax och finklippt dill. Min absolut favorit och här provsmakade jag nog fem stycken för säkerhets skull. Även en fin granne tittade in och fick provsmaka innan hon drog vidare.

Det andra brukar vara gästernas favorit för det är Gottskärsröra, som är typiskt för Onsala där vi bor och köps hos vår lokala fiskhandlare. Gottskär ligger längst ut på var halvö och röran består av både räkor och kräftor i en mild currysås. Även denna röra ligger på oliv-crostini och en bit salladsblad.

Slutligen bjuder jag på parmesansnittar med färska fikon och det är helt otroligt gott. I botten finns ett grovt solrosbröd och röran består av grovriven parmesan och creme fraiche. På toppen vilar en liten bit färskt fikon och det är sagolikt gott. Ibland gör jag dessa större och har dem som förrätt och det brukar också vara uppskattat.

I den lilla grå skålen finns parmesanröran som blev över och den ska jag servera som dipp till tortillachips. Det brukar inte finnas ett enda litet spår kvar av röran när kvällen är slut, för det är alltid någon där med sitt finger när allt verkar vara uppätet. Härligt!

Till huvudrätten ikväll blir det en potatissallad med soltorkade tomater, ruccola, grovhackade valnötter och grovriven permasan. Dressingen innehåller olivolja, balsamvinäger, senap, salt och peppar och den passar till allt. Jag är inte så förtjust i kletiga vita potatissallader så detta är min favorit.

Till det blir det grillad lax och vi har köpt en rejäl laxfilé som jag lägger in i ett foliepaket tillsammans med rikligt med citronskivor och dill. Lite smulad fiskbuljongtärning brukar jag också strö över. Supergott och riktig västkustmat.

Till efterrätt blir det vanlijpannacotta och den står klar i partykylen som vi har i garaget, men eftersom den inte är garnerad ännu är det inte så kul att lägga ut en bild på den. Senare ska jag garnera den med färska hallon och jordgubbar och även stoppa ner den allra senaste nykomlingen i Marabous Noblessefamilj. Det är en underbar variant med smak av biscotti.

Det känns redan som om vi kommer att få en alldeles, alldeles underbar kväll.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jisses, Du är en fantastisk Gourmé!! Är helt övertygad om att Era gäster kommer somna med ett stort leende ikväll!! :-D

Anonym sa...

Yvette här alltså... :-D

Joanna Björkqvist sa...

Haha, tusen tack, Yvette! Det blev faktiskt väldigt gott och uppskattat! :)