Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 31 mars 2011

En fin bok på hundra sidor


Jag tar alltid en massa bilder och på resor är jag nästan manisk när jag släpar runt på kameran precis överallt och hela tiden.

Problemet är att när jag lagt ut ett och annat guldkorn på bloggen, så blir bilderna liggande i datorn. Där klickar jag mig genom dem någon enstaka gång, men det är onekligen något speciellt att hålla dem i händerna.

Att klistra in bilderna i album har inte blivit av på flera år och det finns massor av tunga skäl till det. Nu har jag i alla fall hittat ett väldigt tjusigt sätt att få användning av bilderna, för det går utmärkt att göra fina fotoböcker.

Jag tog nästan 5 000 bilder på vår resa till Australien i vintras och bestämde mig för att göra en bok om det hela. På Ica foto kan man beställa böcker med olika teman och upp till hundra sidor tjocka fotoböcker.

Jag gjorde en bok i julklapp till käre maken senast och i den fanns hundratals bilder från vårt år tillsammans med tonvikt på saker han gjort och det blev en väldigt uppskattad present. Han brukar få böcker av mig, men den här var utan tvekan mer intressant än de flesta andra han fått och jag kan förstå honom. Massor av fina bilder och lagom mycket text i en oemotståndliga kombination.

Det finns en hel del andra bilder än bara vindsurfingbilder i boken, men jag vet mycket väl vilka han uppskattar mest själv, så därför valde jag att visa just ett vindsurfinguppslag.

Då valde jag en modell som heter Klassisk med svarta sidor och vit text, men till reseboken valde jag Resa och då kunde jag till varje sida välja mellan olika snygga bakgrunder på just det temat, t ex kartor och flygfiskar.

Man kan välja mellan att ha en och nio bilder på varje sida och ha text eller låta bli. Jag tänker alltid i uppslag så det ska bli harmonisk och fint och jag har också båda gångerna valt att arbeta i kronologisk ordning.

Jag bestämde mig snabbt för att utnyttja maxantalet sidor, som är 100, men för den som tycker att det är ett väl stort projekt går det utmärkt att välja färre sidor.

En fotobok är trevlig att både ha själv och att ge bort till någon som en alldeles unik present, för det ligger mycket arbete, tankar  och kärlek bakom...

onsdag 30 mars 2011

Jag har vunnit minsann!


Åh, vad glad jag blev när jag vann tävlingen som begåvade och finurliga väninnan Anette hade på sin blogg! Hon lottade ut ett tjusigt armband som hon gjort och jag hade turen att vinna det.


Idag sågs vi för första gången sedan min vinst och då fick jag detta vackra paket, som jag inte vågade öppna på plats, för jag ville så gärna fotografera hur fint det var först.

Inuti låg det färgglada tovade armbandet i turkos, gult och ceriselila. Att det dessutom hade en fastsydd tygetikett med en rebus på gjorde det hela ännu trevligare. Först tolkade jag handen som en stoppsignal, men när jag läste texten insåg jag raskt att det förstås stod Handmade by NÄTTO-PLÄTTO. Fyndigt!


Vi hade en hel del att prata om också och det blev ett mycket intressant och givande samtal som jag uppskattade mycket. Vi ska fortsätta diskussionen nästa vecka och jag ser redan fram emot det.

Tusen tack, fina Anette!


tisdag 29 mars 2011

Vintermatt rabatt i grådask



Så här års brukar jag ha rensat och gjort fint i den rabatt vi alltid passerar när vi kommer hem eller lämnar hemmet, men det kyliga och ostadiga vädret har gjort att jag inte har vågat ta bort de värmande höstlöven och annat ännu.

Det ser verkligen inte glatt ut i rabatten för tillfället, men nu kan det å andra sidan bara bli bättre. Min plan är att ta en bild då och då från tre olika håll och se hur den förändras under sommarhalvåret.

En del plantor, som ser så gott som döda ut idag, kommer säkerligen att blomma i full prakt om ett par månader, medan andra har svårt att överleva vintern och trivas tillräckligt väl i vår aningen magra jord.

Jag hade tänkt att rensa lite idag, men det var så fruktansvärt grått, kallt och blåsigt att jag tyckte att det var onödigt med ett utomhusprojekt just denna dag. Dessutom kan det vara kul att se hur rabatten såg ut innan jag ens städade upp i den.

Nu tycker jag verkligen att det är hög tid att få värme, strålande solsken och mer grönska i naturen. Om jag fokuserar på det goda i livet på min blogg vore det trevligt om naturen hjälpte mig en smula på traven.

måndag 28 mars 2011

Havspromenad med fin väninna


Fortfarande är det lite kyligt i vinden och det var bara en halv plusgrad i morse, men nu både känns det och syns att våren är här på allvar.

En mycket fin väninna på spontanbesök och vi tog en promenad nedåt havet och det var härligt att se att all is som nyss låg där var fullständigt borta. Havet var knallblått, solen värmde skönt och det var lätt att föreställa sig att badsäsongen är på ingång.

Den översta bilden får gärna jämföras med den jag tog den 5 mars på samma ställe, så klicka gärna på länken. Då var det otroligt mycket is och många modiga och galna skridskoåkare var ute på den förrädiska vårisen. Det som på den förra bilden ser ut som en parkbänk full av snö är egentligen ett enormt isblock och idag går det inte att se en enda liten isbit att stoppa i drinken ens...

Vi åt efter promenaden en god räksallad tillsammans och funderade lite över livet och det kändes väldigt lyxigt att kunna göra just det.

söndag 27 mars 2011

Snö mitt i bullbaket


Söta dottern hade bestämt att hon ville baka idag och först tänkte hon baka bröd, eftersom hon är lite trött på att jag inte låter henne okynnesäta alla cupcakes hon gör mitt i veckan. Bröd tyckte hon därför var ett bra förslag, för det får hon mumsa i sig varenda dag.

Jag föreslog istället att vi skulle satsa på bullar, för så här års är det mysigt att ha en och annan bulle i frysen för nu börjar utomhusfikaperioden och det är en underbar tid.

Vi satte en deg på en liter mjölk och den jäste så fint så, trots att jag i börjar var lite orolig över att degvätskan var aningen för kall.

Jag knådade och kavlade och dottern smaksatte och det blev fyra olika sorter idag. Först ut var favoriten med mandelmassa, sedan följde vanilj och klassikern kanel. Avslutningsvis gjorde vi en plåt med kakao och totalt lyckades vi göra hela 87 bullar.

Självklart fick vi provsmaka också och de var alla otroligt goda och alldeles varma och färska. Dessutom spred de en ljuvlig doft i huset och det är inte heller dumt.

Just som vi var klara och jag började plocka undan allt började snön falla. För vilken gång i ordningen denna säsong vågar jag inte säga, men nog kändes det som ödets ironi att ännu mer snö kom just som vi bakat 87 bullar som vi planerat att äta i gassande solsken på altanen...

lördag 26 mars 2011

Underbar resa till Malmö och Köpenhamn!



Äntligen bar det av söderut mot Malmö och Köpenhamn. Väskan var packad, förväntningarna höga och ambitionen god.

Märkligt nog blev allt ännu bättre än jag vågat hoppas på och de små detaljerna att jag fick byta tåg för att vagnarna inte kunde kopplas ihop och att jag kom att bli fem minuter försenad (räknas det ens som försening?) till Malmö fick mig inte alls ur humör.

Första kvällen hos min fina väninna Charlotte bjöd på en fantastiskt god torsk i ugn smaksatt med salvia och citron och det måste jag laga själv framöver, för det var otroligt gott. Vi drack supergott vin och blandade skratt och allvar hela kvällen. Den var underbart att få sitta och prata utan att bli avbrutna och utan att något annat dök upp - vilken lyx.

På fredagsmorgonen tog vi tåget till Köpenhamn och där har Charlotte varit en massa gånger, men för mig var det premiär och det var sannerligen på tiden. Köpenhamn visade sig från en lite kylig och blåsig sida, men duggregnet som vi upplevt i Malmö höll sig tack och lov borta.

Efter ett par timmars härligt strövande på Ströget blev vi smått hungriga och bestämde oss för att fika. Planen var att ta något litet enkelt och äta lunch senare. När vi kom in på The Royal Café såg vi en kladdkaka vi båda kunde tänka oss, men servitrisen visade oss ett bord och gav oss en hel meny, så vi fick raskt styra om våra planer.

Det fanns tre olika smörrebröd på 130 kronor och en kanna te för 70 och det kunde vi inte motstå. Förväntningarna var måttliga på vad som skulle komma in, men när konstverken, för det var verkligen konstverk, kom in häpnande vi båda av förtjusning. De var så vackra att vi inte kunde se oss mätta (!), utan kameran åkte fram innan vi tordes provsmaka och resten av dagen ägnade vi åt att lovprisa dessa fantastiska skapelser.

Allt var helt otroligt vackert och gott och jag önskar att det fanns någon sorts magin jag kunde utföra för att sprida upplevelsen mer än att bara se smörrebröden på bild. Den första bestod av två sorters lax med färskost och pinjenötter på toppen, den andra av rökt makrill med gelé och tomater och den tredje av friterad camenbert med svartvinbärsmarmelad och de var så ljuvliga att vi njöt av varenda tugga.

Efter lunchen tog vi en promenad till Nyhavn och för mig, som varit på Legoland flera gånger, var det kul att se Nyhavn IRL och inte byggd i Lego. Just som vi kom ner sprack molntäcket upp och det var vi glada för. Den svenska flaggan vajade fint i vinden också och man behöver inte åka långt för att det ska kännas lite speciellt att se den svenska flaggan eller stå utanför den svenska ambassaden, som ligger en bit bort.

På vägen hittade vi en marknad där de sålde underbara blommor så gott som gratis och vi grämde oss över att vi inte kunde köpa en massa vackra rosor, för de skulle inte må väl innan vi han hem igen. Det var fullständiga hav av rosor i alla möjliga färger och de kostade endast 20 kronor bunten. Hade jag bott där hade jag köpt rosor flera gånger i veckan!

Vi fick även se Amalienborg, som är det danska kungahusets hem, och det var en enorm borggård och många fler byggnader än jag föreställt mig. Det var omöjligt för mig att gissa i vilket av alla hus de kungliga bor, men för danskarna kanske det är helt självklart.

Efter trevlig shopping och många turistpoäng begav vi oss hemåt och avnjöt en supergod paella och tittade på finalen av Let´s dance. Precis som jag misstänkte stod en blond Andersson från Trollhättan som segrare när kvällen var över.

På lördagsmorgonen begav vi oss ut i Malmö och det var så vackert att se vårblommorna blomma. Vi åt väldigt god lunch utomhus för första gången för i år och vi satt båda och blundade och lät solen värma våra ansikten när vi ätit klart.

Våren är utan tvekan här och jag har haft en sagolik resa söderöver.

torsdag 24 mars 2011

Äntligen bär det av söderöver


Väskan är packad och på väg söderöver! Den här veckan var tanken att vi skulle ha åkt till Egypten, men det blev inget med det, så vi har fått njuta av lite solsken av svensk mer modest variant istället.

Men för min egen del blir det en liten resa i alla fall och det hör sannerligen inte till vanligheterna att jag beger mig hemifrån utan resten av familjen i släptåg. Denna gång ska jag dock resa alldeles själv och dessutom åka tåg, så det blir ett äventyr av stora mått.

Jag ska hälsa på en fin väninna, som sedan ungefär femton år bor i Malmö och som jag aldrig tidigare besökt, trots att vi hållit kontakten hela tiden och trots att hon flera gånger varit snäll och hälsat på mig.

Vid lunch tar jag bussen hemifrån, nåja, den hämtar ju inte upp mig alldeles utanför dörren utan en bit bort, och så ansluter tåget inne i Kungsbacka. Jag är så modern att jag har bokat biljett via nätet och bett att få den i mobilen och mycket riktigt pep telefonen igår eftermiddags och upplyste mig om att jag ska sitta i vagn 14 på plats 256. Hoppas den är ledig när jag kommer.

I  morgon ska vi ta tåget till Köpenhamn och det är faktiskt mitt livs första tur till den danska huvudstaden och det är nästan så att jag inte törs erkänna det. Jag har varit i USA två gånger och rest genom 19 delstater, jag har även varit i Australien två gånger och i Danmark har jag säkert varit hela tjugo gånger, men ändå blir det första gången jag besöker Köpenhamn. Det ser jag verkligen fram emot, för det är onekligen på tiden.

Jag har packat det allra nödvändigaste; alltså kameran och tandborsten, och ser fram emot ett par riktigt trevliga dagar, då jag inte ens kommer att kunna uppdatera bloggen. En liten present till väninnan har jag förstås också stoppat ned i resväskan.

På lördag är jag tillbaka i verkligheten igen och då kan jag förhoppningsvis bjuda på några fina bilder, trots att väderrapporten skvallrar om endast fyra plusgrader...

onsdag 23 mars 2011

Fler bilder på den fina ugglan


Det var verkligen en härlig naturupplevelse vi var med om i morse och skönt att den fina hornugglan kom iväg till slut, för det såg för eländigt ut när han slog huvudet i glaset gång på gång. Tur att det inte var med någon större kraft i alla fall, för han satt fint på altangolvet när han gjorde sina utfall.

Jag tog några bilder till, förutom dem jag lade upp i morse och här kommer ytterligare två som jag tycker är fina. På den översta bilden undrar han vad det är för konstigt ljud han hör, så han vänder sig lite åt mitt håll, där jag smattrar med kameran.

På andra bilden bestämmer han sig för att göra ännu ett försök att forcera den där märkligt hårda, men definitivt genomskinliga, glasrutan. Det är lätt att förstå att han tycker att det borde gå och han tar verkligen sats för att lyfta och är just på väg att breda ut sina vackra vingar ordentligt, när det tar stopp ännu en gång.

Även om han alltid är välkommen tillbaka när han vill hoppas jag att han vilar ut i en närbelägen skog nu...

Fantastisk hornuggla på morgonvisit


Klockan var bara några minuter över sju i morse när jag slog mig ner framför datorn för att spana in nattens och morgonens händelser på nätet.

Plötsligt hörde jag en kraftig smäll och tittade ut genom fönstret, där solen redan gått upp och spred ett mjukt morgonljus över trädgården. Jag såg en skata vingligt ta sig till altanräcket och konstaterade att han var den fågel som flugit in i vårt vardagsrumsfönster.

Jag reste mig upp för att se hur det var med honom, men han verkade pigg och kraxade och skrek ihop med två skator till. De förde ett förfärligt oväsen och jag bestämde mig för att öppna altandörren, så de skulle flyga iväg.

Då såg jag i ögonvrån anledningen till deras upprördhet. En stor rovfågel befann sig vid kanten av altanen och den försökte gång på gång flyga ut genom glasdörren, vilket förstås var en fullständig omöjlighet.

Jag hämtade genast kameran som var på armlängds avstånd och rusade fram till altandörren igen. Eftersom fågeln hela tiden försökte fly genom glasrutan tordes jag öppna altandörren försiktigt och tack vare att den genast hörde kameran smattra när jag knäppte bild efter bild vände den sig om och tittade rakt på mig!

Flera underbara bilder hann jag få innan den förstod att den kunde flyga lite mer åt det hållet där jag stod, för däråt verkade det inte finnas något besvärligt fönster som hindrade framfarten.

Jag misstänkte direkt att det var en hornuggla, för vi har haft en sådan på besök förut, men den gången lyckades jag bara fotografera den genom fönstret och bilderna blev både oskarpa och dimmiga. Efter en snabb koll på nätet är jag rätt säker på att det var en hornuggla vi hade besök av i morse och det kändes som en helt fantastisk start på dagen!

tisdag 22 mars 2011

Intressant kultur på hög nivå

Idag har jag betygsatt nästan 300 böcker som jag läst genom åren på den spännande sajten Boktipset.se och det var ett riktigt kul projekt även om det tog en stund. Ännu är jag inte klar, men på god väg i alla fall.

Det roliga är att jag nu får boktips på böcker som jag troligen kommer att tycka om, utifrån vilket betyg jag redan gett böcker jag har läst. Flera av dem, som Boktipset tror att jag kan ge högsta betyg står redan här hemma i min bokhylla och bara väntar på att jag ska börja läsa.

Jag kan också kika vad andra medlemmar gillar och alla jämförs med varandra, så om vi vill går det att ta kontakt med varann eller följa varandras sidor och även på så sätt få tips om bra böcker.

Jag har även ägnat mig åt kultur i annan form och sett en DVD om fotografen Marianne Greenwood. Det var ett väldigt fascinerade porträtt som målades upp av denna kvinna som växte upp i Norrland, men som senare lämnade familj och barn och drog ut i världen.

Hon umgicks mycket nära med både Pablo Picasso och Evert Taube under många års tid och arbetade som husfotograf på Picassomuseet och gjorde flera böcker tillsammans med Taube.

En dag, när hon låg helt naken och solade på en ö, kom en ung fransman promenerande förbi. Då bestämde hon sig för att följa med honom på en segeltur runt jorden och den turen varade i hela fem år.

Strax före sin död fick hon priset Women of Discovery Award for Lifetime Achievement för sina fantastiska foton av Wings, organisationen för kvinnliga äventyrsresande, i New York.

Filmens titel Motståndare till längtan får sin förklaring i att den som längtar till något annat aldrig kan vara direkt nöjd med livet, för när man längtar efter något annat så är man inte där man vill vara och man är inte heller i nuet, eftersom man i tanken är någon annanstans.

Det var en mycket spännande och begåvad kvinna vi fick möta i filmen och Etnografiska museet i Stockholm har arkiverat ungefär 30 000 bilder hon tagit världen runt.

måndag 21 mars 2011

Tio nya familjemedlemmar!

Vi är ju så gott som självförsörjande på fiskar nu för tiden, för de vi redan har får söta yngel mest hela tiden. Akvariet vimlar av Platy, Guldmolly och Black Molly i alla möjliga storlekar och färgkombinationer.

Men en sort som vi tyvärr inte hade någon kvar av och som jag saknar om den inte finns i akvariet är den klassiska neontetran. Den är så vacker med sina röda och blå toner och extra effektfullt är det att de oftast rör sig i stim.

Idag slog jag till och köpte tio nya och nu ser det så vackert ut i kvällssolen.

Längst ner till höger ligger en liten röd havsanemon i glas och den har dottern köpt till de små husdjuren, så de ska ha det extra fint hemma hos sig.

Fantastiskt fin men svårfångad måne


Under ett par nätter har hela gatan lysts upp av en helt fantastisk fullmåne som har börjat kvällen i gyllene skrud för att sedan gå vidare mot en allt blekare skepnad.

Att fånga den på bild är inte lätt och särskilt inte om man inte har ett stativ inom räckhåll. Det var i alla fall väldigt vackert att se den runda lysande bollen sakta färdas över natthimlen.

Idag är det vårdagjämning och månen har vandrat vidare och istället sjunger fåglarna från de nakna grenarna.

söndag 20 mars 2011

Tjusiga, rensade, sorterade skåp


Idag har jag äntligen gjort något som jag har tänkt på väldigt länge och jag kan säga att det var välbehövligt. De senaste gångerna jag har tvättat handdukar har jag inte kunnat lägga in dem i skåpen när de blivit torra, för det har varit så proppfullt där att det inte har gått att peta in en näsduk ens.

Idag har jag rivit ut precis varenda handduk och kökshandduk och samtliga badlakan och örngott. Varje sak har jag stått och vägt i handen och funderat om jag ska slänga den eller spara den. Vi har så otroligt många handdukar av alla de slag att det inte är nödvändigt att behålla dem som har bestående fläckar eller bara känns trista.

Flera av de stora badlakanen hade jag helt glömt bort att vi hade, så nu får vi börja använda dem igen. Det som legat längst in i flera år är så gott som oanvänt.

Hur jag skulle ordna alltihop var dock inte alldeles givet för i grund och botten vill jag gärna sortera efter färg, men det fungerar bara delvis, för allt ska även sorteras efter vems det är och det är då det blir lite rörigt.

De två högarna i mitten på den nedersta hyllan på den första bilden ser rätt harmoniska ut i alla fall. Nu vågar jag dessutom öppna dörrarna utan att riskera att bli överfallen av fem handdukar som kastar sig över mig.

Jag är supernöjd med min arbetsinsats idag och ser fram emot att hämta nya handdukar framöver. Nu är det lätt som en plätt att hitta en fin och lämplig handduk till vilket användningsområde som helst.

Härligt med en effektiv söndag!

lördag 19 mars 2011

Festlig lördag med fina långväga vänner


Redan vid sextiden vaknade jag och sonen i morse och det var omöjligt att somna om för någon av oss, så efter att ha försökt en stund gick vi upp och åt frukost. Jag drack Marzipante, som jag köpte inför jul och som är ett småtrevligt rött roibooste.

Solen hade gått upp, men det såg ut att bli en molnig dag och det passade mig rätt bra eftersom vi får långväga fina gäster (222,2 kilometer åker de enligt GPS:en för att träffa oss, så vi är väldigt glada över detta!) redan vid 16-tiden och jag behöver förbereda en del i köket innan dess.

Vid lunch var dock varenda liten molntuss borta, så jag avbröt alla köksbestyr och placerade mig med näsan mot solen i solstolen i trekvart och det var helt sagolikt varmt och skönt. Det blåste inte ens i min lilla hörna, så jag njöt i full drag.

Nu får gästerna komma när de vill, för godiset och nötterna ligger i skålar, rotfrukterna är skalade, laxen smaksatt, vaniljpannacottan är i kylen, osten ligger på köksbänken och mognar och tilltugget till välkomstdrinken är klart.

En riktigt härlig lördag!


fredag 18 mars 2011

Namnsdagsfirande och protesterande scanner


Idag har finaste sonen namnsdag och det började vi att fira redan på morgonen. Han fick två böcker som jag visste att han skulle bli jätteglad för och det blev han också.

Han har läst två böcker om Elak och Pucko av Fredde Granberg förut och han tycker att de är väldigt roliga. Den här gången visste han inte ens om att det kommit en tredje del så det var riktigt roligt att få överraska honom.

Guiness rekordbok önskade han sig redan i julas, men då fick han så mycket annat att jag tyckte vi kunde vänta tills nu istället och han blev minst lika glad ett par månader senare. Det glansiga tjusiga presentpappret muntrade dessutom upp oss alla på morgonkvisten.

Vi gör ofta så att den vi firar får välja dagens meny och det passade vi på att hålla oss till idag, eftersom det dessutom var fredag och okej med det mesta. Jag blev inte direkt förvånad när valet föll på tacos, för det är hans absolut favoriträtt och dessutom den verkliga fredagsmaten. Till efterrätt har han beställt chokladpudding.

Det hände en väldigt rolig sak när jag handlade på Ica idag. När jag var så gott som klar slog det mig att jag glömt köpa matlagningsvin, så jag snirklade mig tillbaka och tog en flaska, som jag lydigt scannade. Exakt då flippade hela scannersystemet ur fullständigt.

Allt jag scannat försvann helt från displayen och den röda lampan lyste. Jag gick mot kassan för att få klarhet i vad jag skulle göra nu och snart slöt andra kunder med samma bekymmer upp.

Efter ungefär tio minuter kom allt tillbaka på displayen och tjejen i kassan sa att det säkert berodde på att de har en massa hantverkare på plats för att fixa till butiken och någon av dem kan ha kommit åt något. Jag log och låtsades att jag köpte hennes förklaring.

I själva verket vet jag exakt varför scannern reagerade så kraftfullt som den gjorde. Jag skulle köpa alkoholfritt vin en fredag. Där går tydligen gränsen för vad som är okej och jag måste säga att jag helt sympatiserar med den tänkande och protesterande scannern.

På eftermiddagen tog jag en tur till Blomstertorpet och köpte ett nytt doftljus. Som vanligt var det svårt att välja för alla ljus är så vackra och doftar ljuvligt.

Den här gången valde jag ett ljusblått med det vackra namnet Ocean Blossom och det sprider nu en härlig doft med löfte om hav och sommar i hemmet tillsammans med de fina tulpanerna jag inte kunde motstå.

Det är något visst med fredagar.