Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 31 maj 2015

Kärlek, glädje och sorg på Mors dag



Idag är det Mors dag och jag tänker lite extra på alla mammor som förlorat sina barn och på alla barn som förlorat sina mammor, mormödrar och farmödrar. Flera av dem finns med i reportageboken Våra älskade orkade inte leva och där delar de med sig av sina gripande historier på ett fantastiskt sätt.
Själv är jag oerhört glad och tacksam över att min egen underbara lilla mamma fortfarande finns i livet och vi pratar med varandra så gott som dagligen i telefonen. Idag kommer dessutom mina två småsyskon att ringa henne och gratulera på dagen.
Men min älskade storebror, hennes och pappas första barn, kommer inte att ringa och det gör mig så ont. För drygt tre år sedan omkom han i en trafikolycka och även om det inte var ett självmord så kom det lika plötsligt och chockartat som ett suicid oftast gör. Vi hade enormt svårt att ta till oss den hemska nyheten och våra liv förändrades på djupet för alltid.
Glädjen över att våra älskade funnits finns alltid där men den går hand i hand med sorgen och saknaden...
Det gör så ont när en älskad person lämnar oss oavsett vad orsaken är, men jag tror ändå att de på något sätt ändå finns med oss i våra liv. Genom våra tankar, våra handlingar och små tecken här och var.
Som en ängel som vakar över oss.
 
 
(Den vackra ängeln på bilden är tovad av Tina Olsson)

lördag 30 maj 2015

Hurra, jag är med i mässkatalogen!





Så glad jag blev när katalogen med seminarieprogrammet på Bokmässan i höst damp ner i brevlådan. Helt oväntat fick jag vara med på bild! På samma sida som den betydligt mer kände och etablerade Henning Mankell! Det betyder mycket för ett litet förlag som Grim att få synas lite bland de större förlagen.

Redan för ett par månader sedan fick jag via min förläggare Annika Bengtsson veta att vi fått seminarietid och vi blev så glada, för det är inte så lätt att få det eftersom konkurrensen är stenhård och många författare har spännande ämnen de vill hålla föredrag om.

Lite senare fick vi veta att tiden vi tilldelats är fredag den 25 september klockan 12.30 och den tiden var vi mycket nöjda med. Kanske lite mitt i lunchen, men mycket hellre det än allra först på dagen, innan besökarna kommit innanför dörrarna eller sist på dagen när alla är utmattade. Perfekt tid, alltså.

På seminariet ska Elisabeth Lindström, som medverkar i min reportagebok Våra älskade orkade inte leva, och jag samtala om hur det är att prata om något så tungt och svårt som självmord i familjen när man inte känner varandra och aldrig ens har träffats. Hur hanterar man som journalist ett så känsligt ämne och vad vill man som intervjuperson dela med sig av? Det ska ju trots allt tryckas, bli till en bok och sedan läsas av massor av människor som man inte känner.

Välkomna till ett viktigt seminarium!



tisdag 26 maj 2015

Världens finaste mamma firad


Min lilla fantastiskt och fina mamma har fyllt år och när jag ser bilden jag tog av henne är jag säker på att någon har bytt siffrorna på årtalet. Hon ser alldeles för ung ut för att fylla 72 år.

När jag växte upp såg 72-åringar inte alls ut som min mamma. De var istället gråhåriga, rynkiga, hade enormt tjocka glasögon och var klädda i tantklänningar som luktade illa.

Ungefär så långt ifrån mamma man kan komma, alltså. När jag skickade bilden till henne påpekade jag noga att jag inte photoshoppat eller manipulerat bilden det minsta och så är det verkligen. Mamma är bara sådär fin och ungdomlig alldeles i sig själv. Utan manipulation och utan ansiktslyft. Så jag tror inte alls att hon är 72 utan 27. Det är betydligt mer rimligt.

Vi firade genom att umgås med hela familjen här hemma hos oss och det är alltid lika roligt att träffa även mina söta småsyskon och deras familjer, eller i alla fall delar av deras familjer som det blev den här gången.


Jag gjorde lite småplock som vi åt innan den sena lunchen och tre av snittarna är mina favoriter. Alla gjorde jag med vitt formbröd som bas för att vi inte skulle bli för mätta. Den första sorten bestod av crème fraiche blandat med orökt rom och toppad med räkor, finhackad rödlök och smulade ostbågar. Den andra bestod av crème fraîche blandat med hjortronsylt och toppad med varmrökt lax och en liten citronbit. Det är mammas favorit, så den hade hon önskat. Slutligen bestod den tredje av en varmrökt laxröra med färskost, citron och dill i. Otroligt gott!




Till efterrätt, som vi väntade med en stund, så att lunchen som bestod av grillad kyckling och grillad lax, hann sjunka undan lite, blev det mammas favorittårta som jag brukar baka till henne när hon fyller år - Margaretatårta. En söt tårta med vaniljkräm, mandelmassa och färska jordgubbar som blir alldeles glansiga av en sockerlag. Mums!


På kvällen tittade vi självklart på Eurovision Song Contest och ibland är det extra roligt att få säga "Vad var det jag sa?". För mig har Måns varit en självklar vinnare i flera veckor och det var ju också precis så det blev. Hurra!







onsdag 20 maj 2015

Äppelblomster vackrast av alla?


Åh, så underbart det är i vår nya trädgård nu! Det finns (efter vad jag har sett hittills) inte en enda planterad blomma. Inte en liten rabatt i något hörn av trädgården. Ingen nyfiken snödroppe, påsklilja eller tulpan har tittat fram på vårkanten.

Men vi har tre olika sorters äppelträd med tre olika sorters blommor.

Och de är så bedövande vackra att de (åtminstone den här säsongen - innan jag hinner plantera egna blommor inför nästa vår) gör att jag överser med det mesta.

Ett hundratal bilder tog jag idag. Detta är bara några och ingen av dem är det minsta manipulerad.

Nog är de förtjusande?












lördag 16 maj 2015

Ett år av magiskt tänkande


Tänk att det har gått ett helt år sedan vi skrev på för det nya huset. Något att fira, minsann! Det går inte att förstå att ett år kan gå så fort. Det har verkligen varit ett år av magiskt tänkande, som författaren Joan Didion skrev.

Jag tänker ofta på flytten som en nystart. Vi trivdes så himla bra på förra stället och för mig var det väldigt svårt att klippa banden, packa lådorna och flytta. Så här i efterhand har det visat sig att banden som tur är inte är helt klippta. Mina underbara före detta grannar är fortfarande några av mina närmaste vänner och nystarten på något som redan var bra har knappast blivit dålig. Det är trots allt bara ungefär tre och en halv kilometer vi flyttat norröver och även om det inte går flyg hit funkar både ben, bil, buss och cykel... Jag har provat - det går!

När jag sitter här ett helt år efter namnunderskrifterna på det vita pappret hos mäklaren är det otroligt många känslor som ryms i min kropp och nog är det en helt ny början - a new beginning (hur kunde Volvo känna till allt jag går igenom? Är jag ensam om att snyfta till reklamen???), men samtidigt mer ännu ett steg på vår lilla stig i livet. Jag tror ju att människor mår bra av rörelse och utveckling. Det var bara det att jag var så oförberedd på att det kunde gälla mig.

Vi har byggnadsställningar på tomten. En massa saker är rivna och ligger i drivor överallt på tomten. Det byggs på både längden och tvären. Farstu. Uterum. Altan. Källare. Dessutom målas fasaden. Och fönstren byts. Taket putsas. Vi har ingen gräsmatta utan lera. Men vi har soluppgångarna och framför allt varandra.

Det är värt allt.

fredag 1 maj 2015

Hej Hisingen! Här kommer jag!



Min reportagebok Våra älskade orkade inte leva kommer att finnas med på vårens AVTRYCK i Färjenäs på Hisingen nästa helg och böckerna är redan nu på plats. Det var härligt att få träffa den kreativa och ambitiösa keramikern Ulrica Elmberg igen och hon var som vanligt så vacker i sitt arbetsförkläde när hon välkomnade mig i dörren till sin över hundra år gamla lokal.
Vi pratade lite om vad vad jag skulle sätta för pris på boken och efter att ha diskuterat med både min förläggare Annika Bengtsson på Grim förlag och Ulrica bestämde vi oss för att ha ett riktigt kanonerbjudande. Det är trots allt en mässa där ett tjugotal skickliga hantverkare deltar (jag är så glad över att Ulrica ser skrivande som ett hantverk för det är det verkligen och med sitt målade omslag smälter Våra älskade orkade inte leva in perfekt i mixen) och ett lockande mässpris måste man ha i dessa lägen. Alla gillar ju att fynda på mässor!
På Bokus kostar Våra älskade orkade inte leva 184 kronor och på Adlibris 186 kronor, men nästa helg kan ni köpa boken till det facila priset av 140 kronor. Det går dessutom utmärkt att få den signerad av mig. Jag kommer nämligen att finnas på plats på söndag mellan klockan 13.30 och 15.00 då hantverkshelgen är över. De som köper boken innan dess kan lämna kvar den hos Ulrica, så signerar jag den när jag dyker upp.
Varmt välkomna att inspireras av vackra saker, hitta praktiska prylar och pynta ert hem. Och köpa en bok ni aldrig glömmer, såklart!