Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 29 maj 2013

Blomsterprakt på bokcirkelträff



Ännu en trevlig bokcirkelkväll är till ända och värdinnan har otroligt vackert i sin trädgård. Vilken blomsterprakt. Idag har vi valt tema för sommarläsningen. Det är ett så märkligt tema att jag inte tror att någon kan gissa. Men du får gärna försöka!

Det finns ett gemensamt drag bland böckerna vi väljer och det krävs lite brett tänkande för att ro iland vad det kan vara...

Vad ska vi läsa under sommaruppehållet?


tisdag 28 maj 2013

Otinova för arma öron


Idag slipper jag äntligen droppa droppar i mitt onda öra efter den fasansfulla hörselgångsinflammationen jag råkade ut för nyligen. Det var ett sant elände måste jag säga och det gjorde gräsligt ont dygnet runt i flera dagar.

Jag var så utmattad av smärta samtidigt som jag kämpade som en liten gnu för att hinna med allt jag måste göra på jobbet innan det är dags för ett välförtjänt sommarlov att jag inte ens orkade blogga. Ett litet inlägg i slutet av veckan fick det bli och där berättade jag varför det varit så ovanligt tyst från mig så länge.

Även ett litet inlägg kan uppmärksammas, faktiskt, för ett par dagar senare fick jag ett mycket trevligt mejl från Amellnova. I mejlet fick jag tips om Otinova som är en spray som både förebygger och behandlar inflammation i hörselgången. "FÖREBYGGER"! Hurra!

Det lät som ljuv musik i mina öron (synnerligen passande bildspråk i detta sammanhang), för jag skulle mer än gärna förebyggt när jag kände obehaget komma, så jag hade sluppit plågan som uppstod när inflammationen var ett otvivelaktigt faktum. Och när det ändå hände hade jag gärna haft något som kunde behandlat mig pronto. Nu väntade jag istället någon dag innan jag åkte till Närakuten för att få hjälp och under tiden hann hörselgången svullna så mycket att det knappt fanns någon gång kvar alls.

Alla som känner mig det minsta eller har följt min blogg ett tag vet att mediciner och jag inte är ett dugg kompatibla. Jag skrev ett blogginlägg om det förra året och jag har inte tagit några tabletter sedan dess, så läget är oförändrat; jag är livrädd för allt som kommer från läkemedelsbranschen och ska sväljas.

Nässpray gillar jag däremot. Är jag snuvig tvekar jag inte en sekund på att ta ett par snabba duschar i näsan såväl morgon som kväll. Därför blev jag minst sagt intresserad av Otinova, som är ett spray med bakteriedödande effekt, enligt Amellnova. Dessutom fri från antibiotika som jag tål så dåligt.

Om jag ville kunde jag få en flaska spray att ha på lut nästa gång det krisar, för det har trots allt hänt två gånger i mitt liv hittills med sådär fem-sex års mellanrum, så vem vet när det är dags nästa gång...? Dessutom händer det att barnen får ont i öronen av allt badande på somrarna och då kan denna spray komma väl till pass.

Så nu sitter jag här, med ett par friska öron och en present att ta till om jag till äventyrs skulle råka ut för ännu en ilsken hörselgångsinflammation. Jag blir så glad över snälla människor som bryr sig om någon som lider. Det värmer mitt hjärta.

Sedan kan jag förstås ändå inte låta bli att hoppas att jag slipper använda den fina lilla sprayflaskan, men det är ju en helt annan historia och en fullt mänsklig tanke...

söndag 26 maj 2013

Action och sushi på Mors Dag


Vilken blandad och trevlig Mors Dag vi fick. Söte sonen och jag började med att cykla till hans skola i strålande solsken för att uppmärksamma skolans dag och sälja godis för att samla in pengar till skolresor m m. Det var rena matematiklektionen att stå där och räkna ihop hur mycket godiset skulle kosta och alla barnen klarade mästarprovet galant medan pengarna stadigt droppade in i kassan.

När vi cyklat hem vid lunchtid hade söta dottern bakat cupcakes dagen till ära och på min stod det så fint MOR. Det var precis lika gott som det såg ut och så himla gulligt av henne!

För flera dagar sedan bestämde vi att vi skulle se filmen Fast and furious 6 på bio idag klockan 17, så innan dess passade vi på att äta lite fin mat på Naam. Jag har flera gånger blivit tipsad om deras sushi, men först idag var det dags att prova den och jag måste säga att den precis så god som jag hade hört att den skulle vara.

Mycket lyxigt att slippa lagen maten själv denna dag och dessutom få ett glas vin till.

Filmen vi såg visade sig vara en riktigt galen actionfilm. Jösses vad de åkte vilt och snabbt med sina bilar och mammamia vad de slogs och bråkade. Jag var helt slut efteråt.

Jag har i alla fall haft en väldigt fin och trevlig Mors dag och det hoppas jag alla mammor jag känner har haft. Inte minst min egen, som råkar vara världens finaste mamma. När hon, pappa och lilla Alice var på besök senast, närmare bestämt när mamma fyllde år i tisdags, passade jag på att skicka med en liten present som hon fick öppna först idag. Nu har hon tre fina ljuslyktor i olika storlekar och färger och de kan lysa upp hennes kvällar lite, när vi tyvärr inte alltid kan ses, fast vi skulle önska det.

Grattis, lilla morsan, på Mors Dag!


torsdag 23 maj 2013

Min debutroman uppmärksammas


Idag kom Kungsbacka-Nytt i brevlådan igen, precis som den gör varenda torsdag. Jag läser den alltid och kikar om det är någon jag känner på bilderna. Idag hajade jag till redan på första uppslaget. Varje vecka har redaktören Gustaf Görfelt en spalt där och idag skrev han om lokal litteratur. Ett ämne jag självklart blev glad över, eftersom böcker ligger mig så varmt om hjärtat.

Trevligt nog nämndes min debutroman Nära dig i positiva ordalag. Bara sådär. Så himla roligt när den bara dyker upp oförhappandes.

Det var lika oväntat som glädjande!

tisdag 21 maj 2013

Världens finaste mamma 70 år!



Idag fyller världens finaste lilla mamma 70 år. Det kan man verkligen inte tro. När jag var liten var en 70-åring en gammal tant med grått permanentat hår, sådan där sliskig mönstrad klänning och träskor på fötterna. Min ungdomliga mamma påminner inte det minsta om tanterna från min barndom. Tvärtom, som tur är, för det låter väldigt trist och tråkigt.

Vi tjuvstartade firandet redan i helgen som gick, men eftersom det är idag mamma fyller år på riktigt är det först nu jag berättar om det.

Enorm tur hade vi med vädret i helgen och vi kunde sitta ute hela lördagen. Lilla morsan hjälpte mig fint i köket hela dagen och vi gjorde massor av godsaker redan till lunch. Till förrätt blev det tre goda snittar; varmrökt laxröra, parmesanröra och Dragetröra. De två första gjorde jag själv, men den sistnämnda är en lokal specialitet från Jannes Fisk.



Till varmrätt hade mamma gjort fläskfilé och potatis till barnen medan vi vuxna åt grillad lax, hemgjord potatissallad och en mycket färgglad sallad som min söta syster gjort. Till efterrätt blev det en marängtårta med smörkräm och exotiska frukter. Mycket gott alltihop!

Hur märkligt det än kan låta lyckades jag baka en tårta i köket trots att mamma var närvarande så gott som hela tiden. Alldeles enkelt var det inte att hålla det hemligt och mitt i allt skar sig vaniljkrämen jag kokade från grunden just som mamma klev in genom altandörren. Jag spottade och svor och mamma vågade inte fråga vad det var för fel. Hehe, tur var ju det, för då var det ju bara att koka ny sås när hon återvände till altanen igen.

Förvåningen var stor när jag tog fram hennes favorit; Margaretatårta, efter kräftorna, brödet och osten på kvällskvisten. Det var en riktigt härlig överraskning och ännu mer spektakulärt blev det med en isfackla i tårtan.

Jag är så himla glad över att vi fick en så underbar helg tillsammans och så otroligt tacksam över att just jag (nåja, vi var ju några till) fick just denna underbara människa som mamma. Vilken lycka!

Till vår stora glädje dök födelsedagsbarnet, pappa och lilla hunden Alice upp idag igen - på den rätta dagen och överraskade oss efter en lång arbetsdag med min favoritlaxtallrik från Lilla Laxen. Vilken bonus det blev denna tisdag!

Massor av grattis till världens sötaste lilla mamma på födelsedagen! Tusen pussar och ungefär lika många hurraaaaaa!

måndag 20 maj 2013

Mysig båttur i skymningen


Årets första båttur för min del är avklarad och det är alltid lite spännande att se om jag ska må illa eller inte. Sjösjuka är ju inte så lajbans. Men så lugnt och stilla som det var idag är det inte ofta, så självklart gick det alldeles utmärkt och det var riktigt vackert i Kungsbackafjorden denna afton.

Hoppas på många ljumma kvällar framöver...







söndag 19 maj 2013

Ilsken hörselgångsinflammation



Jag har bloggat dåligt den här veckan. Fast jag har haft ännu fler fina bilder från Öland som jag gärna skulle vilja dela med mig av har jag inte kommit mig för och det beror mestadels på att jag har haft så fruktansvärt ont i höger öra.

Två gånger under den gångna veckan har jag varit på Närakuten och två gånger hos en specialist på sjukhuset som jag blev remitterad till. Fyra sjukhusbesök på en vecka hör sannerligen inte till vanligheterna.

Nu mår jag bättre, som tur är, men hörselgångsinflammation är inget roligt alls kan jag lova.

Särskilt inte en ilsken sådan.

onsdag 15 maj 2013

Vitsippor i stora lass


Åh, så vackert det var att få vandra på Öland i ett vitsippslandskap för första gången. Vi var där för femte året på Kristi Himmelfärd och ändå var det första gången vi fick se alla dessa tjusiga vitsippor. De brukar ha blommat över för länge sedan, för dels är denna högtid vanligen senare på året och dels är våren ovanligt sen i år.

Oändligt vackert var det i alla fall och jag tog massor, massor av fina bilder som jag kommer att sitta och dregla över i midvintertid...









söndag 12 maj 2013

Sötnosar på Ölands Djurpark


Självklart var vi tvungna att göra ett besök på Ölands djurpark i år igen när vi besökte den avlånga ön i öster. Som vanligt var det fullt med bedårande söta djur och den här gången var det lejonungarna som knep våra hjärtan allra mest. Så ofantligt söta de är.

Det tyckte deras mamma också, för man kan riktigt se stoltheten lysa  i ögonen på det högburna huvudet.
















torsdag 9 maj 2013

Kortspel och vårkänsla


Det känns lite märkligt att våren är mycket längre kommen på Öland än hemma, men så är det.

Björkqvistarna har många fler gröna blad och pärlhyacinter blommar överallt.  Idag har det varit varmt och skönt och barnen och jag har suttit i uterummet och spelat spel.

Skönt med lite ledighet!






onsdag 8 maj 2013

Landat på Öland

Nu är vi framme på Öland och har installerat oss ganska väl. Det är femte året vi hyr denna mysiga stuga och vår familj delar den med fyra glada surfare.

Imorgon börjar svenska cupen 2013. Då gäller det att visa musklerna inför säsongen. 

Vem vinner och vem försvinner?



tisdag 7 maj 2013

Musikalen Den stora stormen

Söta dottern visste precis var jag satt med kameran och log så fint under
applådtacket - en härligt glad bild efter föreställningen!

Idag var det äntligen, efter månader av träning, dags för söta dottern att uppträda på den stora flotta teaterscenen med musikalen Den stora stormen. I två års tid har hon gått på musikalträning i Kulturskolans regi och detta var årets galaföreställning.

Det var en väldigt tjusig och effektfull föreställning och precis som på vilken Broadwayshow som helst fanns det ett stort orkesterdike med en alldeles äkta orkester bestående av elever som spelar stråkinstrument.

Dottern spelade en fågel som hette Ariel och hon var förstås fantastiskt fin med gula fågelben och långa vita tygremsor som vingar på armarna.

Min lilla fågelunge är minsann inte så liten längre...



måndag 6 maj 2013

Netscan utbildar om nätfaror

Idag kan man googla så gott som vad som helst och få upp hemska saker...

Idag var jag på ännu en fantastiskt föreläsning av Mats Andersson som grundat företaget Netscan, vars paroll är "För en tryggare vardag för våra barn". Jag hörde honom för något år sedan och blev helt trollbunden av denna rolige, insatte och inspirerande man. När jag hörde att han skulle återkomma till dotterns skola lockade jag med mig käre maken och han uppskattade Mats Andersson lika mycket som jag.

Ämnet han föreläser om är otroligt viktigt och faktiskt också känsligt, men ändå sitter vi i publiken och skrattar mest hela tiden. När vi inte förfasar oss, förstås.

Han berättar hur pedofiler lätt som en plätt lockar till sig barn och ungdomar via olika sajter på nätet och hur han själv då och då kallar sig både Mia och Liza och drar av sådär 35 år från sin verkliga ålder. Det får alltid äldre män att nappa som en utsvulten gammelgädda som lurat i vassen alldeles för länge.

Som förälder är både nyttigt och skrämmande att höra hur världen på nätet ser ut. Jag ryser av obehag på många plan.

Medan maken och jag satt på föreläsningen skulle dottern för första gången ta bussen hem från stan alldeles själv och eftersom det var första gången var det förstås lite nervöst. För mig, alltså. För dottern var det som vanligt bekymmerslöst - det är självklart jag som oroar mig för mitt lilla barn och inte hon som oroar sig för sig själv.

Mitt under föreläsningen kom ett sms bestående av två vackra ord: "Hemma nu." Åh, så glad och lättad jag blev.

Och det allra bästa var att söta och kloka dottern alldeles själv förstod att jag nog gärna ville veta att hon var hemma. Jag hade inte ens behövt be henne om det. Så himla gulligt av henne att försöka lugna sin lilla mamma, för en mamma mår alltid allra bäst när de små ungarna är hemma i boet.

I lugn och ro.


söndag 5 maj 2013

Asia Spa - avkopplingens högborg




Efter att ha längtat och väntat i månader var det äntligen dags att åka till Asia Spa i Varberg för sjätte året i rad. Min väninna och jag sammanstrålande som vanligt på pendelparkeringen på fredagseftermiddagen och satt sedan och skruvade upp förväntningarna under den trekvartslånga resan söder ut. Åh, så vi babblade. Åh, så vi längtade. Och åh, så snabbt vi ville komma fram!

Vi har bott i olika rum varje gång vi varit på besök och ofta har vi slingrat oss fram i korridor efter korridor för att komma rätt. Ibland har vi gått aningen vilse, för att det varit så många liknande gångar. Den här gången ville tydligen personalen göra det lätt för oss, helt utan att jag skvallrat om hur vi gått och gått ibland, så vi fick det allra första rummet mitt emot hissen. Perfekt! Inte ens jag lyckades gå vilse en enda gång.

Väninnan spanar ut över nejden...

När vi bytt om till baddräkt begav vi oss till tvagningsrummet och där satt vi i nästan en halvtimme och skrubbade oss. Vi fnissade båda då och då över hur märkligt skönt det är att hälla vatten ur en hink över kroppen. Lustigt att det är så mycket skönare och härligare än att använda duschslangen som man alltid gör hemma.

Nytt vackert rum att koppla av och meditera i.
När vi var så rena och lena att vi nästan var självlysande trippade vi till den alldeles nya avdelningen som vi inte upplevt förut. Där fanns flera olika rum som vi var nyfikna på. Det första rummet var mycket milt inrett i beige och bruna toner, men det var det andra som vi båda förälskade oss i.

Sängarna såg ut att ha glödande kol under sig - världens
mest avkopplande rum. Helt fantastiskt.
Rummet bredvid var nämligen ett mörkerrum. Där fanns stora tempererade vattensängar och massor av fina lampor i taket. Vid fotändan på varje säng låg en tjock filt och när vi lagt oss ner tog vi på oss filten och satte på oss hörlurarna som låg vid varje säng. Man kunde välja mellan stämningsfull new age-musik och gudiade meditationer. Första gången lyssnade jag på musiken (för jag visste inte att man kunde välja, utan det var den som var i mina lurar) och de två andra gångerna vi besökte rummet valde jag meditationerna (för mina väninna hade minsann haft meditationer i sina lurar). Antagligen hade det kvittat vad jag hade valt, för jag slumrade till alla tre gångerna och hörde långt ifrån hälften. Jag blev full i skratt varenda gång jag vaknade till av mina egna snarkningar och hoppades att jag inte stört de andra gästerna.

Mörkerrummet var fullständigt utomjordiskt härligt och det går inte att förstå hur underbart det är att ligga i en varm vattensäng och lyssna på något som får en att slappna av så fullständigt. Vilken dröm.

Det tredje rummet var ett ljusterapirum och det är säkert alldeles utmärkt under vinterhalvåret, men vi var där inne i bara någon minut, för sedan hade vi redan överdoserat och kände oss lätt bländade efter mörkerrummets milda sken.

På väggen mitt emot dynorna finns en gigantisk tv.
Det fjärde rummet var ett meditationsrum med en enorm tv-skärm, som var avstängd när jag var där och istället hördes mediationen som vi hade i hörlurarna i mörkerrummet i högtalare i rummet. Ett mycket fint och trevligt rum, men inget vi stannade i just den här gången.

Vattnet sprutar i Activitypoolen.
Activitypoolen var som vanligt en succé. Vi gjorde vår vana trogen fyra stadiga pass; ett på fredag eftermiddag, två på lördagen och ett på söndagsmorgonen. Det är helt underbart i den stora poolen, men på lördag eftermiddag håller vi alltid passet kort, för då är det väldigt mycket folk där och vi är lite bortskämda med att vara mer ensamma och lättare få tillgång till de olika stationerna.

Mina fötter tittar upp i de varma källorna - så himla skönt!
De varma källorna är en annan favorit och under den korta promenaden från poolen till källan hinner man obegripligt nog nästan frysa ihjäl, så det är helt sagolikt att få sjunka ner i 40-gradig värme en stund. Att sitta där med fönstren öppna och se ut över Varbergs fästning är en dröm. Det är helt magiskt och dessutom alldeles tyst för alla blir tagna av stunden.

Här har vi legat och läst böcker många gånger...
Jag har tidigare skrivit om det fantastiskt fina bemötande som man alltid får av all personal och denna gången var det en servitris som stack ut. Jag och väninnan var lite veliga kring vad vi skulle dricka. Vi hade bestämt oss för att beställa något i baren inför middagen på lördagskvällen och stod där och bläddrade i vinlistan. Vi övervägde också att ta en Cosmopolitan, som vi båda älskar och som var kvällens drink, men siktet var egentligen ett glas vitt, så vi kikade efter något vi kunde tänkas gilla.

Underbar färgdusch med dofter.
Förra året var husets vita vin så gott att jag begav mig till Systembolaget och beställde hem flera flaskor efter spavistelsen. Det här året var vi inte alls lika nöjda. Det var okej när vi fick det på fredagskvällen, men på lördagen ville vi ha något godare.

Servitrisen undrade om hon kunde hjälpa oss med något när vi stod där och velade och jag berättade om vårt bekymmer och beklagade mig lite över att det, enligt listan, var så få vinsorter som fanns på glas. De flesta fanns bara på hel flaska och det var ju lite att ta i inför middagen.

Hon förklarade att det säkert fanns några andra öppnade öppnade flaskor och så smet hon iväg för att bara någon minut senare komma tillbaka med flera stycken. Hon berättade om var och en och till slut hade vi bestämt oss för en sort som var riktigt riktigt god. Det var ett australiskt vin, The Stump Jump, och väldigt lättdrucket och trevligt på alla sätt.

Ett glas vitt i pianobaren.
Vi slog oss ner i pianobaren där en pianist spelade smäktande ballader och njöt av vårt friska goda vin. En perfekt start på kvällens begivenheter.

Snart närmade sig klockan sju och då fick vi vårt bord. Till vår stora glädje fick vi samma servitris igen och precis som tidigare hjälpte hon oss mycket skickligt att välja vin. Vi beställde vinpaketet med tre olika sorter till middagen, men eftersom hon visste vad vi gillade vid det här laget så misstänkte hon att vi inte skulle bli helt nöjda med det föreslagna andra vinet.

Det första gillade vi mycket, men det andra fick vi byta ut. Så kanonbra, för nu fick vi samma underbara vin som vi druckit i pianobarnen tidigare. I vinpaketet ingick dessertvin också, men det är vi inte speciellt förtjusta i, så vi frågade om vi kunde byta ut det mot ytterligare ett av samma sort som vi redan druckit. Det var inga som helst problem, försäkrade servitrisen, men samtidigt påpekade hon genast att priset då skulle bli ett annat eftersom desservin betyder ett betydligt mindre glas. Det tyckte vi var givet, men vi uppskattade verkligen hennes påpekande så att vi inte skulle sitta och vara besvikna efteråt och känna oss lurade för att vi fick betala ett par tior mer.

Och så maten. Denna mat. Denna underbara mat. Herrejösses, vad de kan i köket. Det måste vara en dröm att som servitris få bära ut så oändligt många läckerheter. Missnöjda kunder måste vara extremt ovanligt. Själv älskar jag allt jag får på varenda tallrik.

Vårsallad med blommor och primörer.
Fredagsmenyn bestod av tre fina rätter. Vi började med en vårsallad med blommor och primörer (så vackert och gott!), gick vidare till en gös med sparris och potatis och avslutade med en chokladpannacotta. Allt kändes väldigt nyttigt och fräsch, som sig bör på ett spa i hälsans tecken. Dock utan att vara spartanskt eller snålt, vilket vi uppskattade mycket.

Lördagslunchen var mycket godare än den kanske ser ut.
Lördagslunchen bestod av torsk och potatis och om det låter trist kan jag meddela att inget kunde vara mer felaktigt. Den lilla såsen (tunn och skir som jag gillar – jag avskyr klumpiga och feta såser) var ljuvlig och torsken helt perfekt.

Lagom bakad torsk och förlorat (återfunnet!) ägg.
Fyrarättersmenyn på lördagskvällen för mig fortfarande att dregla en smula. Första förrätten bestod av ”lagom bakad torsk” (kall – spännande och gott!) och förlorat ägg. Jag upplevde inte alls hela ägget som förlorat, utan endast vitan var förlorad. Gulan fick jag däremot. (Fniss!)

Utomjordiskt gott - rotsellerisoppa!
Innan varmrätten kom fick vi en extrarätt och det var en rotsellerisoppa. Den var utomjordiskt god och vi njöt av varje sked vi slevade i oss. Den blev kvällens favorit. Det låg något i soppan och vi kunde inte riktigt begripa vad det var. Eftersom jag är så nyfiken till min natur frågade jag vår hjälpsamma servitris och fick då veta att det var vit och grön sparris som hyvlats till smala remsor. Underbart, helt enkelt.

Varmrätten var en röding från Lycksele och det var så gott att vi nästan slutade prata med varandra, väninnan och jag. Det är alltid det yttersta tecknet på att vi njuter. Vi slutar att babbla och låter maten tysta mun.

Marängsviss i glasburk - kul och fint!

Efterrätten var en marängsviss och den var inte alls dum, men det var ingen glass som i min barndoms svissar där glass är en betydande ingrediens, utan mer en mousse. Gott var det absolut, men det läckraste var ändå hur den serverades; i en gammaldags glasburk med halvstängt lock. Finurligt!

Både på lördagen och söndagen har vi avnjutit en magnifik frukost och på söndagen slog vi till och med till med en omelett. Så himla gott och trevligt. Då blev frukosten som en brunch och det passade oss utmärkt inför hemresan, för det känns inte alls lockande att själv ställa sig vid spisen igen när man är bortskämd med att få den ena tallriken efter den andra serverad.

Vackert hjärta i meditationsrummet.
Det är så märkligt att Asia Spa fortfarande, efter hela sex besök, fortfarande lyckats överträffa sig själv. Jag tycker faktiskt att det är konstigt. Jag var ju toknöjd redan första året och det är anledningen till att vi åker tillbaka år efter år, men ändå är det något nytt vartenda år som gör att det bara blir bättre och bättre. Ytterst knepigt fenomen. Jag har aldrig stött på det i något annat sammanhang.

Nu ska jag börja längta till nästa besök. Jag börjar nu. Precis i denna sekund. Och slutar inte förrän nästa vår.

Måtte tiden gå fort.